Important questions 19 December 2019


Important questions 19 December 2019




1. Recently who has won DSC Award 2019 in South Asian Literature?
a. Amitabh Bagchi
b. Rahul Sachdeva
c. Mohit Bagchi
d. Ankit Rai

Ans- a. Amitabh Bagchi
Amitabh Bagchi has been given this award for his novel 'Half the Night is Gone'. Bagchi was given the award by Foreign Minister of Nepal Pradeep Gayawali. It is noteworthy that $ 25,000 is given under the award. The winner of the DSC award is announced on a cyclical basis every year in different South Asian countries. This was the ninth year of this award.

2. About 850 Indian peacekeepers serving in which country were awarded the 'United Nations Medal'?
a. Nepal
b. China
c. Russia
d. South Sudan

Ans-  d. South Sudan
India is the largest sending force in UN peacekeeping operations. Currently, 2342 Indian soldiers and 25 policemen are stationed in the United Nations Mission (UNMISS) in South Sudan. UNMISS said that the contribution of Indian peacekeepers to peace in conflict-affected South Sudan has been marked.

3. Minority Rights Day is observed on which of the following days?
a. 12 December
b. 18 December
c. 14 December
d. 10 December

Ans- b. 18 December
This day is celebrated to bring forward minority people and protect their rights. Muslims, Sikhs, Christians, Buddhists, Parsis and Jains are counted among minorities in India. On this occasion, different programs are done at different places across the country. The day was chosen by the General Assembly of the United Nations on 18 December 1992.

4. DRDO recently test successfully tested two supersonic cruise missiles from Chandipur, Odisha?
a. BrahMos
b. Agni
c. Thump
d. Fearless

Ans- a. BrahMos
The BrahMos missile is a medium-range Ramjet supersonic cruise missile that can be launched by submarine, ship, fighter aircraft or from the ground. This missile can be fired day or night and in all weather. The firepower of this missile is incredible. With the help of a ramjet engine, the missile's capacity can be increased up to three times.

5. Which veteran actor, who appeared in films like Gharaunda and Unclaimed, died at the age of 92 in a private hospital in Pune (Maharashtra)?
a. Saeed Jaffrey
b. Dilip Kumar
c. Shriram applied
d. Shatrughan Sinha

Ans- c. Shriram applied
Shriram Lagoo was also received the Filmfare Award for 'Best Supporting Actor' for 'Gharaunda'. Shriram, who has worked in Hindi and Marathi films, also used to play theater. Shriram Laghu has worked in more than 100 Hindi films and more than 40 Marathi films in his career. He was a nose, ear, throat surgeon by profession. He made acting his career at the age of 42.

6. Which cricket team's players have been fined 80 per cent of the match fees for throwing slow overs in the first ODI against India in Chennai?
a. West indies
b. Australia
c. Pakistan
d. Bangladesh

Ans- a. West indies
Match referee David Boon fined captain Kieran Pollard's team for reducing 4 overs during the stipulated time. Pollard admitted the mistake after the end of the match. According to the ICC rules, if a team does one over in ODI with a delay, then 20-20 per cent of the match fee is deducted on all players. The West Indies took more than 4 hours to complete 50 overs.

7. Moody's Investors Service has reduced India's GDP growth estimate to what percent for 2019-20?
a. 3.9 percent
b. 5.9 percent
c. 4.9 percent
d. 6.9 percent

Ans- c. 4.9 percent
As Moody's, the estimate of economic growth has been lowered due to weakness in household consumption, financial crisis in rural households and sluggish rate of employment generation. In fact, in October, Moody's had predicted economic growth to be 5.8 percent. Moody's has predicted further growth. It has said that GDP growth in 2020 and 2021 can be 6.6 percent and 6.7 percent respectively.

8. Recently who became the oldest person to complete the Antarctic Ice Marathon?
a. Richard Donovan
b. Roy Georgen Sveningsen
c. Lenka Frykova
d. None of these

Ans- b. Roy Georgen Sveningsen
This achievement was achieved by Roy Georgen Sveningsen at the finish line of the marathon. He completed the race in 11 hours, 41 minutes and 58 seconds. Roy Georgen Sveningsen first participated in the Calgary Marathon in 1964. He has run more than 50 marathons of 5 continents since then. His fastest marathon was Helsinki, the capital of Finland, which he completed in 2 minutes 38 seconds.

9. Which country's foreign minister has demanded a review of the 72-year-old trilateral agreement?
a. India
b. Bangladesh
c. Bhutan
d. Nepal

Ans- d. Nepal
This agreement does not allow Nepal to play any role in the recruitment process of Gorkha youth in a foreign army. Nepal asked Britain to review it and bilateral.



10.  Famous Hindi actress Shakeela passed away in 2017

11.  Pakistan cricketer Anil Dalpat was born in 1963, he was the first Hindu player to play Test matches for Pakistan, he has played Test and 15 ODIs.

12.  In 2006, scientists of Britain's Royal Botanic Garden succeeded in growing seeds 200 years ago.

13.  1995 became the 50th of the United Nations General Assembly.

14. In 1857 AD, British troops liberated Delhi from the rebels.

15. In 1970 CE, Russian probes gathered some mats from the surface of the moon.

16.  In 1856 AD, the great saint and social reformer of India, Sri Narayana Guru was born.

17.  In 1974, 5000 people died of havoc due to Hoduras sea storm Fifi.

18.  1973 Soviet Union inspects successful underground nuclear.

20.  In 1388, Delhi Sultan Firoz Tughlaq Shah III died.

21.  Hollywood comedian and film director Charlie in 1952 AD

22.  2006 Sanya coup in Thailand followed by General Surayud became Prime Minister.

Share now
Thanks for reading.

Post a comment

0 Comments